29 ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА

НА ДАНАШЊИ ДАН, 21. АПРИЛА 1990. ГОДИНЕ, ОСНОВАН ЈЕ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ НОВОГ САДА, КАО ДРУШТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ДУХОВНОГ НАСЛЕЂА, ПОВОДОМ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ (22. АПРИЛА).
ОД ТАДА ЈЕ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ ИЗРАСТАО У НАЈУСПЕШНИЈУ ЕКОЛОШКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ У ЕВРОПИ ПО ОЦЕНИ НЕМАЧКИХ ЗЕЛЕНИХ ИЗРЕЧЕНЕ НАКОН ПОСЕТЕ И УВИДА У СВЕОБУХВАТНОСТ ПРОГРАМСКОГ ОПРЕДЕ   ЉЕЊА И ПОСТИГНУТИХ РЕЗУЛТАТА У СВИМ ОБЛАСТИМА СВОЈЕ АКТИВНОСТИ.
СВОЈИМ ДОСЛЕДНИМ И САМОПРЕГОРНИМ ВОЛОНТЕРСКИМ РАДОМ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ ЈЕ ЗАДУЖИО И БУДУЋА ПОКОЉЕЊА, НЕ САМО НОВОСАЂАНА.
ЗА 29 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА СПАСЕНИ СУ ОД УНИШТЕЊА СВИ НОВОСАДСКИ ПАРКОВИ КОЈИ СУ БИЛИ ПРОГЛАШЕНИ НЕИЗГРАЂЕНИМ ГРАЂЕВИНСКИМ ЗЕМЉИШТЕМ И ИЗНЕТИ НА ЛИЦИТАЦИЈУ.
ТАКОЂЕ СМО СПАСИЛИ ОД РУШЕЊА ЗМАЈ ЈОВИНУ И ДУНАВСКУ УЛИЦУ, ЦЕНТАР И ДУШУ НОВОГ САДА, СОКОЛСКИ ДОМ И СТАДИОН ФК ,,ВОЈВОДИНЕ,, , ПЕТРОВАРАДИНСКУ ТВРЂАВУ И ВОЈНУ БОЛНИЦУ, ФРУШКУ ГОРУ ОД УНИШТЕЊА И ПРЕТВАРАЊА У НУКЛЕАРНУ ДЕПОНИЈУ ЕВРОПЕ...
СА ЈЕДНИМ ЛЕТКОМ ПРЕВЕДЕНИМ НА 4 СВЕТСКА ЈЕЗИКА СПРЕЧИЛИ СМО ВОЈНУ ОКУПАЦИЈУ ЈУГОСЛАВИЈЕ  РАТНЕ 99 ГОДИНЕ ИЗАЗИВАЊЕМ НАЈВЕЋЕГ ДЕЗЕРТЕРСТВА У НЕКОЈ АРМИЈИ У ИСТОРИЈИ РАТОВАЊА. ТИМ ЛЕТКОМ СМО ИСПРАЗНИЛИ ВОЈНЕ БАЗЕ НАТО ЗЛОЧИНАЦА У МАКЕДОНИЈИ ДОВЕДЕНИХ РАДИ ВОЈНЕ ОКУПАЦИЈЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПОСЛЕ ПРЕКИДА БОМБАРДОВАЊА.
СПРЕЧИЛИ СМО ОДВАЈАЊЕ ВОЈВОДИНЕ ОД МАТИЦЕ СРБИЈЕ 2008. ГОДИНЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈОМ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ СВИХ СЕПАРАТИСТА ПО ИМЕНУ И ПРЕЗИМЕНУ.
  СПАСИЛИ СМО ЧАСТ НОВОГ САДА НА НАЈСТАРИЈЕМ ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ ГДЕ СМО ЗАЛАГАЊЕМ СОПСТВЕНЕ СЛОБОДЕ ПОКУШАЛИ СПРЕЧИТИ ПРЕОРАВАЊЕ БАГЕРОМ ДЕСЕТ МАСОВНИХ ГРОБНИЦА ЖРТАВА МАЂАРСКЕ РАЦИЈЕ 42. И ТЗВ. ОСЛОБОДИЛАЦА ИЗ 45. ГОДИНЕ ПРОШЛОГ ВЕКА. ИСТО ТАКО СМО ЗАЛАГАЊЕМ СОПСТВЕНЕ СЛОБОДЕ СПАСИЛИ ЧАСТ СРБИЈЕ СПРЕЧАВАЈУЋИ ОНЕ МОНСТРУМЕ У ЦРНОМ ДА СВОЈИМ ПЕРФОРМАНСОМ НА СТЕПЕНИШТУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ УДАРЕ ЗАУВЕК СРБСКОМ НАРОДУ ПЕЧАТ ГЕНОЦИДНОСТИ НА ДАН ИЗМИШЉЕНОГ ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ.
ОРГАНИЗОВАЛИ СМО ПРЕКО 4 СТОТИНЕ ЈАВНИХ И ТВ ТРИБИНА И ПРЕДАВАЊА ШИРОМ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ; ОД ОПАТИЈЕ И ЉУБЉАНЕ, ПРЕКО БЈЕЉИНЕ, СВЕ ДО НИША И ПИРОТА.ОРГАНИЗОВАЛИ СМО ПРЕКО СТО КОНЦЕРАТА СВИХ ВРСТА МУЗИКЕ, РАЗЛИЧИТИХ ИЗЛОЖБИ СЛИКА, ФОТОГРАФИЈА, СТАРИХ ЗАНАТА, ПОЗОРИШНИХ ПРЕДСТАВА, ПРОМОЦИЈА КЊИГА, ТЕХНОЛОГИЈА, ЕКОЛОШКИХ УРЕЂАЈА, ЕЛЕКТРОНСКЕ БАЗЕ ПОДАТАКА, САВЕТОВАЊА, ОКРУГЛИХ СТОЛОВА...
КРУНА СВЕ ГА СУ 22. МЕЂУНАРОДНЕ НАУЧНЕ ЕКО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ГРАДОВА И ПРИГРАДСКИХ НАСЕЉА И О ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНОЈ ХРАНИ, ОД КОЈИХ СУ ПЕТ ЗАРЕДОМ ИМАЛЕ ПОКРОВИТЕЉСТВО УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА. ИЗА НАВЕДЕНИХ НАУЧНИХ КОНФЕРЕНЦИЈА И ДРУГИХ НАУЧНИХ СКУПОВА ОСТАЛО ЈЕ ВИШЕ ОД 2.000 НАУЧНИХ РАДОВА ОБЈАВЉЕНИХ У ЦЕЛОВИТОМ ОБЛИКУ НА ВИШЕ ОД 15.000 СТРАНИЦА ТЕКАТА ЧИМЕ СМО ЗНАЧАЈНО УТИЦАЛИ НА ПОДИЗАЊЕ ЕКОЛОШКЕ СВЕСТИ СТАНОВНИШТВА НАШЕГ ГРАДА И СРБИЈЕ.
ПОНОСНИ СМО НА ТАКВО БОГАТСТВО РЕЗУЛТАТА, АКТИВНОСТИ, ПОДВИГА И ДЕЛА ЗА НАШ НАРОД И ОТАЏБИНУ!