Овим текстом тзв. Радио 021 показује право лице

natodahijemarsizsrbije.jpg

Ko i zašto hoće da maršira Novim Sadom?

 

 

Nekoliko desničarskih organizacija potpisanih kao "Patriotske snage Srbije" najavilo je za subotu skup povodom godišnjice bombardovanja, ali stručnjaci navode da je u pitanju perfidno maskiranje ekstremističkih organizacija pod plašt opravdanog besa zbog NATO agresije.

Sociolog Vladimir Marković smatra da neofašističke organizacije žele da iskoriste emocije koje sećanje na bombardovanje Novog Sada budi među građanima za svoje ciljeve.

"Komemorativne skupove te vrste razne neofašističke organizacije prave ne zato što su antiratno nastrojene ili zato što hoće da odaju poštu nevinim žrtvama, već da bi manipulacijom emocijama uticali na određene delove društva za koje oni smatraju da su njihova ciljna grupa", smatra ovaj sociolog.

Marković navodi primer komemorativnih skupova koje neonacisti svake godine organizuju u Nemačkoj, gde pod maskom savezničkog bombardovanja Drezdena promovišu ideje Trećeg rajha. Prema njegovim rečima, domaći desničari su imali prilike u prošlosti da se pokažu kao antiratni i antiimerijalištički aktivisti, ali to nisu činili. "Ovakav skup nema za zadatak da na adekvatan način afirmiše antiimperijalistička osećanja koja nesumnjivo postoje u narodu. Za to je dobar primer leto prošle godine, kada je u Beogradu održana najveća NATO konferencija u Srbiji – prilikom tog događaja isti ti neofašisti su ćutali i nije im padalo na pamet da protestuju", kaže Marković.

Rehabilitacija Mihailovića - vetar u leđa

Istoričar Milivoj Bešlin smatra momenat u kom se Srbija trenuno nalazi prekretnicom u budućim društvenim odnosima. Prema njegovim rečima, vlast šalje podršku ovakvim organizacijama rehabilitovanjem Draže Mihailovića, dok je javnost inertna po tom pitanju.

"Rehabilitacija Mihailovića, a rekao bih i favorizovanje četničkog pokreta je svakako povezano sa bujanjem nacionalizma i ovakvih organizacija. U tom kontekstu, rehabilitacija je vetar u jedra svima onima koji najavljuju da će marširati centrom Novog Sada", kaže Bešlin.

Skup pod nazivom "Nato dahije – marš iz Srbije" zakazan je na Trgu slobode za subotu, 24. mart, sa početkom u 17h. Iz novosadske policije još uvek nismo dobili odgovor da li je skup prijavljen, kao ni da li će desničarima biti dozvoljeno okupljanje. (M.Sovilj - miodrag@021.rs