КО БЛОКИРА ГАСОВОД ЈУЖНИ ТОК?

,,Срби су мали руси, али су зато руси велики срби”

Русија је велика и моћна земља која неспорно има способне стручњаке и научнике, али не толико способне да не праве грешке понекад и катастрофалне грешке као у случају гасовода Јужни ток. И управо, кад им један од најстручнијих српских сручњака укаже на катастрофалне грешке, руси то љутито приме са неверицом и позову се на своје стручњаке и научнике, чиме не излазе из направљене грешке, већ лажним поносом личе на Србе, док се и сами срби у потпуности идентификују као мали руси. Није ли зато, горња порука одговарајућа синтеза менталног склопа срба и руса која егзистира у садашњем времену и садашњим геополитичким друштвеним околностима.
Карл Маркс је својевремено отерао свог комшију са којим је пио кафу довикујући му да; “незнање никада неће бити аргумент”, па тако и у овом руско-српском случају;
• Гасовод Јужни ток је блокиран и његова реализација је доведена у питање.

Зато ћемо поново русима указати на катастрофалну грешку у реализацији пројекта Јужни ток, чија је траса гасовода приказана на доњој слици.

Траса гасовода Јужни ток

Катастрофална грешка у реализацији пројекта гасовода Јужни се огледа у томе што;

• није ни предвиђено, још мање решено осигурање пута снабдевања гасовода Јужни ток, који се нужно мора осигурати војном силом, што представља непобитан постулат у геополитичким односима у свету и битан фактор у реализацији гасовода Јужни ток.

САД су највећи светски произвођач нафте у Свету. САД и Велика Британија контролишу 90 % увоза нафте за Јапан са Блиског истока (контролишући тиме Јапан да се не би отео контроли) и за осигурање снабдевања Јапана нафтом имају војну базу НАТО пакта на Филипинима. Профити од увоза нафте Јапану се сливају у Велику Британију и САД.

НАТО осигурава снабдевање Јапана нафтом

САД су извршиле инвазију Гренаде, јер је постојала могућност да Гренада запречи доток нафте према Западној Европи са Кариба. У ту сврху је веома битан Панамски канал, због чега се и са Панамом догодило исто што и са Гренадом.
Због богатих налазишта нафте у Источном Тимору, Индонезија је извршила анексију Источног Тимора. Исто тако, због конкурентског угрожавања снабдевања Јапана нафтом и гасом са Блиског истока САД и Велика Британија су спречиле реализацију руског пројекта, трансибирског нафтовода и гасовода приказаног на доњој слици, док се пројекат Сахалин-1 и Сахалин-2 реализује на штету Русије, а у корист западних мултинационалних компанија.

Трансибирски нафтововод

Војна база БОНДСТИЛ код Урошевца је изграђена (цена изградње 150 милијарди долара) управо због осигурања гасних и нафтних коридора бр.8, 9 и 10 које су САД планирале да реализују на основу уговора које је 1986. године у Бакуу закључио Дејвид Рокфелер о инвестицијма у нафтну индустрију Азербејџана, као и уговора о коришћењу нафтних извора који је закључио председник САД Бил Клинтон 2000 године са “Independent Oil Consortium” из Азербејџана, чије су трасе нафних и гасних коридора 8, 9 и 10 приказане на доњој слици.

Нафтни и гасни коридори 8, 9 и 10

Крајем марта 2001 године САД су одобриле пројекат Коридора 8 који финансира корпорација Халибартон чији је директор до недавно био Дик Чејни, тадашњи потпреседник САД (ова компанија је изградила и војну базу Бондстил у Урошевцу).

Коридор 8 је транспорт нафте и гаса од Каспијског мора преко Турске (Ђорђија), Бургаса у Бугарској, Софије, Скопља до Валоне у Албанији са свим пратећим објектима (лукама, аеродромима, путевима), из којег разлога је требало колонизовати Македонију. Скопље је било предвиђено да буде главчина и других нафтовода и гасовода као што је Коридор 10.
Коридор 10 је био намењен за транспорт нафте од Каспијског базена преко Солуна у Грчкој, Скопља, Ниша, Београда и Новог Сада, па преко Мађарске до Салцбурга.
Такође, нафтни Коридор 9 је требао да иде од Румунске луке Констанца до Панчева, затим би се постојећим нафтоводом до Ријеке у Хрватској и преко Крка везао на трансалпски нафтовод. Нафтовод је био планиран да буде капацитета 32 милиона тона годишње, а 50 % инвестиција би обезбедила Румунија-Србија и Хрватска, а других 50 % страни инвеститори.

• У Букурешту је 10.09.2002 године потписан Протокол о нафтоводу
Констанца-Омишаљ. У име тадашње СРЈ протокол је потписао савезни министар привреде Петар Тројановић.

Русија је војном силом запречила нафтне и гасне коридоре и спречила реализацију нафтних и гасних коридора 8, 9 и 10, те су САД планирале нови гасни коридор НАБУКО, прво из Азербејџана, па кад је то онемогућено, планиран је из Ирана, па кад је и то онемогућено, планиран је из Катара, што је такође доведено у питање.
Траса гасовода НАБУКО је представљена на доњој слици.

Гасовод Набука

Један од разлога за могућу агресију САД на Сирију, између осталих, је и реализација гасовода НАБУКО чија би траса ишла из Катара преко територије Сирије до Турске, а од Турске према планираној траси, што је и један од разлога блокаде гасовода Јужни ток.

У глобалним односима САД не смеју дозволити да Русија реализује енергетске пројекте који би утицали на привредни раст Русије и њен прогресиван привредни развој. За ту сврху политичка и војна доктрина САД поставља ограничења; контролу и глобалну равнотежу на концепту коришћења енергетских и сировинских извора, у ком смислу су према књизи ,,Сјај зарђалих ракета”, аутора Вида Видовића, дипл.инг.;

1. САД модификовале централни план напада на Русију ракетним опкољавањем Русије,
2. САД и НАТО су наставили са заузимањем друге линије одбране Русије,
3. САД намеравају да самостално предузимају војне акција у свету без НАТО и других партнера, (војна акција у Сирији је војна акција САД без НАТО и других партнера).

Такође се у наведеној књизи аутора Вида Видовића, дипл.инг., прецизно дефинише територија Републике Србије као предњи крај одбране Русије, а територија Косова и Метохије, са које је угрожен гасовод Јужни ток, као индикативно подручје глобалног војног сукоба. Из тих разлога је стратешка грешка Русије што је повукла своју војску са Косова и Метохије и не користи се стратешком предношћу над САД да легално и легитимно и у складу са међународним јавним правом, инсталира своју војну силу на Северном Косову и у Србији, не чекајући исход кризе у Сирији. Свакако да опасност Русији и даље прети из војне базе БОНДСТИЛ, јер су према добро обавештеним изворима САД највероватније у тој бази инсталисале специјално оружје “SW-3” (Strategic Weapons, 3-ће генерације), што не представља сметњу да САД у одређеном тренутку напусти (уступи или прода) војну базу БОНДСТИЛ, као што су напустиле војни аеродром Дубрава код Тузле који је имао исти стратешки и војни значај за САД као и војна база БОНДСТИЛ. Вршећи војно-стратешке процене војног аеродрома Дубрава код Тузле 1991-1995. године, који је достављен лично Јевгенију Примакову, српски стручњак је написао; “Србима ће бити теже од трагедије коју су доживели да беспомоћним погледима испраћају НАТО авионе са тузланског војног аеродрома при њиховим борбеним летовима према Русији”.

И овом приликом, представљамо другу линију одбране Русије на доњој слици.

Слика бр. Друга линија одбране Русије

Експлозијом гасовода код Орловаче у близини Београда 30.03.2013. године послата је порука шта ће се догодити са гасоводом Јужни ток уколико се гасовод не штити војном силом.

Експлозија гасовода код Орловаче

Можда ће Русија платити САД или НАТО да за новац врше осигурање гасовода Јужни ток војним снагама из базе БОНДСТИЛ код Урошевца на Косову и Метохији. То би било велико изненађење у односу на чињенице изнесене у овом тексту, али није немогуће обзиром на постојање тајних уговора о подели света и постојање црвених телефона којима контактирају руски и амерички генерали из својих стратешких команди смештених 300 м под земљом у Голоцину и Солченгорску и са командом NORAD смештеном 300 м под земљом у Колорадо Спрингсу. То може представљати разлог на до сада указано нелогично понашање Русије у случају реализације пројекта Јужни ток.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПАТРИОТСКОГ БЛОКА

КО БЛОКИРА ГАСОВОД ЈУЖНИ ТОК?