Хуманитарна помоћ народу на КиМСрпска православна црква, Епархија Сремска по благослову Његове преосвећености Владике Василија, је покренула хуманитарну акцију за сакупљање помоћи угроженом српском народу на барикадама на административној граници са Косовом и Метохијом, преко Манастира Петковица на Светој Фрушкој Гори.
Еколошки покрет Новог Сада се придружио овој хуманитарној акцији и позива своје чланове, поштоваоце и грађане Новог Сада да се придруже овој акцији.
Угроженом становништву на барикадама је неопходно:
1. топла одећа (зимске јакне),
2. ћебад,
3. гумене чизме и кабанице против кише,
4. намирнице (конзерве и сухомеснати производи),
Отворен је и жиро рачун за сакупљање финансијских средстава број:
205-151630-31
чији је корисник Коло српских сестара „Света Анастазија”.
Позивају се грађани Новог Сада да у овом пресудном тренутку по српски народ пруже солидарну помоћ угроженом становништву и браниоцима српских интереса на Косову и Метохији.
Акција траје до 23. новембра закључно са вечерњим сатима, па се одређена роба може донети у Еколошки покрет, Војвођанских бригада 17.
Скреће се пажња грађанима да донешену одећу и ћебад донесу у исправном и чистом стању.

Београд – Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да Влада није увела санкције Србима на северу КиМ, како тврде радикали, већ да она својим пуним капацитетом помаже нашим грађанима који живе тамо, како директно финансијски, тако и на сваки други начин.

„Наши људи су тамо кад је најтеже. У условима који постоје и у ситуацији када та територија није под нашом контролом, него под протекторатом Уједињених нација, ми настојимо да учинимо оно што је најбоље за људе који тамо живе и то ћемо и даље радити“, рекао је Цветковић одговарајући на питање посланика Српске радикалне странке Бориса Алексића.

Алексић је питао Цветковића због чега је Влада увела санкције Србима на северу КиМ, као што су рестрикције електричене енергије и зашто им је уведен ПДВ. Цветковић је рекао да о санкцијама не може бити речи.

Он је рекао да је Електропривреда задужена да снабдева електричном енергијом и додао да уколико постоје рестрикције, „мора да постоји неки технички разлог за то“.

„Није Влада никоме дала налог да уводи било какве санкције или да било како другачије третира грађане који живе на КиМ“, рекао је Цветковић."

Скупљена неновчана помоћ је послата 24.11.2011